natur furu agolv
Natur furu
golv furu borstad
Furu borstad
vit furu
Vit furu
hörn mannerström
Hörn
   

Golv - kvalitetsbeskrivning

All vår råvara har vuxit i Norrland där tillväxten är mycket långsam. Vi får på så sätt ett kärnvirke av högsta svensk kvalitet. I våra slott och herresäten liksom i våra hembygdsgårdar finns gott om golv som trampats sedan 1500-talet. Trägolv som nötts av många generationer och som blivit vackrare och vackrare för varje steg.

Ett äkta trägolv har inget begränsande ”bäst före datum”. Ett Stigmagolv är en framtidsinvestering med glädje och skönhet från första dagen.

Låg fukthalt
Golven är torkade till ca 9% vilket motsvarar ca 50% relativ luftfuktighet vid +20° C i normalvilla. Vi lagrar golven i klimatlager för att bibehålla jämn och bra fuktkvot. Tack vare den låga fukthalten kan golvet läggas direkt från obruten förpackning.

Små rörelser
Vårt golvträ är runtombehandlat för att minska rörelserna i golvet. Alla golv levereras ändspontade.

Ytbehandling
Vi har två olika behandlingar, dels en golvlack dels en vaxolja. Golvlacken ger en stark smutsavvisande och matt yta som ger ett oljat utseende. Vaxoljan bildar en varm, behaglig yta som har smutsavvisande egenskaper likt ett skurgolv.

Stigma A-sort
A-sorteringen är vår finaste kvalitet. Den har ett naturligt inslag av kvistar som ger ett genuint utseende.

Stigma B-sort
En kvalitet för den händige som är beredd att lägga ner tid att planera läggning av golvet genom att sortera och kapa. B-sort kan innehålla kvistutslag, svartkvist och andra defekter.

Tips

Det är ganska fenomenalt hur enkelt man lagar en tryckskada i trägolvet. Det kan vara en klack som lämnat ett avtryck. Gör då så här; blöt en vanlig disktrasa ordentligt, lägg den på golvet ovanpå skadan. Efter en kortstund har fibrerna rest sig och skadan blir osynlig för ögat. Metoden fungerar så länge inte fibrerna skurits av. Vassa föremål är ödesdigra för alla golv. Tjocka trägolv kan, om olyckan varit framme, slipas om och om igen.

Dimension 15x117 20,5x142 26x142 26x165 26x190 32x190 32x215
Obeh. Furu
x
x
x
x
x
x
x
Obeh. Gran
x
x
x
Vaxolja/lack Furu natur
x
x
x
x
x
x
Vaxolja/lack Furu vit
x
x
x
x
x
x
Vaxolja/lack Gran natur
x
x
x
Vaxolja/lack Gran vit
x
x
x